Impotencia

Az impotencia (merevedési zavar, erektilis diszfunkció) huzamosabb ideje (legalább három hónapja) fennálló közösülési képtelenséget jelent. Egy férfiról akkor jelenthető ki, hogy impotens, ha nem képes erekciót elérni vagy megtartani a közösülés folyamán.

Az impotencia a tünetet kiváltó betegség ismeretében eredményesen kezelhető, ezért nagyon fontos, hogy partnere félretegye az ilyenkor általános szégyenérzetet, és orvoshoz forduljon.

Időskorban gyakoribb

Az életkor előrehaladtával nő az impotencia előfordulásának valószínűsége, bár ritkábban fiatal férfiaknál is előfordul, ilyenkor többnyire pszichés okok miatt. A 65 év fölötti korosztály az, amelyik leginkább ki van téve az impotencia veszélyének, de a 40 év fölötti férfiak fele életében legalább egyszer tapasztalt már erekciós problémát.

Átmeneti impotencia bárkinél előfordulhat, ha csak egyszer-egyszer jelentkeznek a tünetek, nem tekinthető kórosnak. Ha viszont állandósul a közösülési képtelenség, a legjobb, ha a férfi minél előbb felkeresi háziorvosát. Az impotencia kezelése az alapbetegség ismeretében urológus, andrológus és belgyógyász szakemberek bevonásával zajlik.

Mi okozhat impotenciát?

Impotencia az esetek többségében valamilyen szervi elváltozás következtében alakulhat ki. Korábban fordítva hitték a kutatók, és az volt az általános nézet, hogy a pszichés eredetű impotencia sokkal gyakoribb, mint a szervi hátterű.

Az éjszakai merevedések megléte igazolja az impotencia lelki eredetét, hiszen ha a betegnek valamilyen keringési vagy idegi rendellenessége lenne, nem lenne képes alvó állapotában sem erekcióra.

Az impotencia legfőbb okai az érelváltozást okozó betegségek, elsősorban a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek. Könnyen belátható egyes káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol, kábítószer) negatív hatása is, gondoljunk csak a rendszeres dohányzás következtében kialakuló érszűkületre. Impotencia lehet egyes műtétek (prosztataműtét) következménye is, valamint okozhatják gyógyszerek, és a túlzásba vitt sport is (kerékpározás, lovaglás). Az impotencia lelki okai közül leggyakoribb a szorongás, a túlhajszoltság, és a túlzott bizonyítási vágy – mely különösen új partnerrel való szeretkezés esetén gyakori.

Az impotencia kezelése

Az impotencia terápiája mindig a tüneteket okozó betegség ismeretében, és annak kezelésével párhuzamosan történik. A terápia a többségnél gyógyszeres, de ha ez nem kivitelezhető, akkor injekcióval, péniszpumpával, vagy –legvégső esetben- pénisz implantátummal lehetséges az impotencia kezelése.

Lelki eredetű impotencia szexuálpszichológus vagy pszichiáter közreműködésével kezelhető, gyakran a partner bevonásával. Ha párja huzamosabb ideig tapasztalja az impotencia tüneteit, nem szabad neki szemrehányást tenni, hiszen akár súlyos betegség is okozhatja merevedési gondjait, melyek minél előbb kivizsgálandók.


close