Átmeneti impotencia

A megfelelő nemi vágy ellenére sem alakul ki mindig elégséges hímvessző-merevség. Vagyis azt az állapotot is erektilis diszfunkciónak hívjuk, amikor a merevedés létrejön ugyan, de annak mértéke vagy időtartalma csökkent.

Felmérések szerint ma a világon minden második negyven évnél idősebb férfi küzd merevedési problémákkal, vagyis százmilliókat érint a szexuális együttlét élvezetét, minőségét jelentősen csökkentő funkciózavar.

Súlyos vagy enyhe merevedési zavar

A probléma leírására a szakemberek négyféle kategóriát határoztak meg a súlyostól az enyhéig. Még ez utóbbival is érdemes minél előbb orvoshoz menni, annál is inkább, mivel a merevedési zavarok más betegségek első tünetei is lehetnek. Ilyenek többek között a keringési betegségek (az artériás és vénás egyaránt), a cukorbetegség, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés. Továbbá van egy olyan kockázati tényező, ami ellen nincs mit csinálni: az életkor, aminek növekedésével egyenes arányban nő az előfordulás gyakorisága. Sok esetben a szervi okok pszichés tényezőkkel járnak együtt, utóbbi pedig a zavar előfordulásának gyakoriságával egyre erősödik. Van azonban olyan is, amikor a probléma tisztán pszichés okokra vezethető vissza.

Gyógyszerek és a merevedési zavar

Mindezek mellett azonban átmeneti merevedési zavart okozhatnak egyes gyógyszerek, így egyes antidepresszánsok, béta-blokkolók, vizelethajtók, gombaölő, koleszterinszint-csökkentő, valamint gyomorfekély elleni szerek. Meglepő, de ide tartozik a kerékpározás is, ugyanis a herezacskó és a végbélnyílás közti területen futó idegekre gyakorolt nyomás miatt csökkenhet a hímvessző vérellátása. Ezt az egyébként csak heti 3 óránál több biciklizés esetén kockázatot jelentő tényezőt szélesebb, kényelmesebb nyereg használatával, a nyereg dőlésszögének változtatásával lehet kizárni.

Egészséges életmód

Nem minden esetben ilyen egyszerű a merevedési zavar kezelése, de az egészséges életmód is nagyban hozzájárul a megfelelő merevedési képesség megtartásához. A mértéktelen alkoholfogyasztás, a droghasználat, a dohányzás növelik az erektilis diszfunkció kialakulásának esélyét. Az élet stresszes periódusaiban szintén jelentkezhet ilyen zavar. Már csak ezért is érdemes tehát elegendő időt szentelni a nyugodt alvásnak, a szorongás és depresszió feloldásának.

Szükség esetén számos további módszer létezik a kezelésre. Az elmúlt évek forradalmi változást okoztak a merevedési zavarok gyógyításában. A közismert és óriási sikert elérő “kék gyémánt”-nak elnevezett sildenofil tartalmú gyógyszer mellett már Magyarországon is elérhetővé vált a tadalafil és vardenafil hatóanyagot tartalmazó, sárga és narancssárga tabletták, de használhatók még aphrodisacumok, hormonkészítmények, trankvillánsok, szedatívumok, antidepresszánsok.

Átmeneti zavar esetén ennél komolyabb beavatkozásra általában nincs szükség, de az orvostudomány eszköztára meglehetősen széles a helyi injekciótól egészen a péniszbe ültethető implantátumig. Ha az impotenciazavar lelki okokra vezethető vissza, szükség lehet pszichoterápiára, ami segít feloldani az esetleges gátlásokat, téves beidegződéseket.


close