Impotencia tünetei

Az impotencia tüneteinek felbukkanása rombolóan hathat a párkapcsolat mindkét szereplőjének önértékelésére. Nem szabad azonban egyből farkast kiáltani, egy-két kudarcba fulladt szexuális aktus még korántsem jelenti a partner impotenciáját.

Az impotencia (merevedési zavar, erektilis diszfunkció) a világon mintegy 100 millió férfi életét keseríti meg, de még mindig igen alacsony azon betegek száma, akik orvosi segítséget kérnek.

Az impotencia jellemző tünetei

Az impotencia legfőbb jele a pénisz merevedési képességének romlása, esetleg annak teljes elvesztése. Külön kell választani a szervi és a lelki okok miatt jelentkező impotencia tüneteit. Ha ugyanis a merevedési zavar valamilyen szervi elváltozás miatt alakult ki, jellemző tünet lehet a reggeli merevedések elmaradása. Az éjszakai merevedések vizsgálata fényt deríthet az impotencia esetleges pszichés okára: ha van éjszakai erekció, a szervi eredetű impotencia kizárható.

Ha az impotencia tünetei csak alkalmanként jelentkeznek, nincs különösebb ok az aggodalomra. Orvosi kivizsgálás akkor szükséges, ha a tünetek tartósan fennállnak, és a férfi nem képes erekcióra, vagy annak megtartására a közösülés teljes időtartama alatt.

Nem csak tüneti kezelés szükséges

Ha az impotencia tünetei tartóssá válnak, tudatosítsa párjában, hogy tegye félre szégyenérzetét, és forduljon szakemberhez. Az impotencia kezelésére szedett gyógyszerek hatékonyak, de nem gyógyítják meg a tünetek hátterében húzódó alapbetegséget, ezért minden esetben külön terápia segítségével zajlik az impotencia kiváltó okainak a gyógykezelése.

A lelki okok miatt kialakuló impotencia pszichoterápiával kezelhető, a foglalkozásokon gyakran a partner is részt vesz.


close