Merevedés

A merevedés (erekció) a pénisznek azt az állapotát jelenti, melynek jellemzője a nemi szerv üreges részeinek vérrel való telítődése.

A merevedés elsősorban szexuális izgalom esetén következik be, éjszaka azonban megmerevedhet a pénisz szexszel kapcsolatos álom hatására, de kiválthat ilyen reakciót az alsónemű irritációja is. A reggeli és éjszakai merevedés egészséges férfiaknál általános jelenség, spontán merevedésnek is nevezzük ezeket.

A merevedés létrejötte

A merevedés folyamatának lényege a pénisz barlangos testeinek (erektilis szövetek) megtelése vérrel. Mivel a pénisz ezen szöveteibe több vér áramlik be, mint innen kifelé, a nemi szerv megduzzad és megemelkedik, a fityma pedig hátrahúzódván szabaddá teszik a makkot. Megfelelő inger hatására a merevedés néhány másodperc alatt bekövetkezik, ezt azonban befolyásolja a férfi életkora – időskorban hosszabb ingerlés szükséges.

A merevedés jellemzői

A tartós merevedés fontos kelléke a mindkét fél számára örömteli és kielégítő nemi élethez, annál is inkább, mivel a női orgazmus az esetek többségében később következik be, mint a késleltetés nélküli férfi orgazmus.

A merevedés fokozásához a péniszbe érkező vérmennyiség növelés szükséges, mely a kisebb mértékű kifelé áramlás miatt okoz vértöbbletet. Ha az egyik feltétel nem teljesül, az elégtelen beáramlás, vagy a túl erős kiáramlás miatt merevedési zavar jelentkezik. Ilyenkor a férfi nem képes elérni a merevedést, vagy ha ez sikerül is, nem tudja megtartani kellő ideig.

A merevedés tetőpontja az orgazmus, és az ezzel járó sperma kilövellés. A húgycső a pénisz merev állapotában is átjárható. A szeretkezés hossza több tényezőtől függ, befolyásolja a férfi életkora, izgatottságának foka, pillanatnyi hangulata. Ha az ondó kilövellt, a pénisz elernyed, és az erektilis szövetek vérbősége megszűnik. Előfordulhat, hogy a férfi egymás után több aktusra is képes, ez a fiatalokra inkább jellemző.

A merevedés néha kellemetlen helyzetbe hozhatja a férfit, hiszen nem mindig szeretnék környezetükkel is tudatni izgatott állapotukat. Spontán merevedés jelentkezhet forgalmas helyeken, tömegközlekedési eszközökön, megbeszéléseken. Jó hír, hogy ez az egészséges merevedési képesség jele, a pénisz keringése és szövetei a legnagyobb egészségnek örvendenek.

Ha párjának nincs merevedése

A spontán merevedéssel ellentétben, a merevedés tartós hiánya jó eséllyel utalhat valamilyen szervi elváltozásra, vagy az esetek mintegy egyötödében pszichés eredetű problémára. Haladéktalanul orvoshoz kell ilyenkor fordulni, súlyos bajt előzhetünk meg.

Az állandó merevedés (priapizmus) rendkívül veszélyes lehet, okozhatja a kismedencei vénák elzáródása, vagy a pénisz betegsége. Ha a merevedés szexuális izgalom nélkül jön létre, és több mint 2 órán át tart, azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, mert ha ez nem történik meg, a betegség helyrehozhatatlan károkat okozhat.


close