Reggeli merevedés

A reggeli merevedés a spontán merevedések egyik fajtája. Igazából ez az utolsó éjszakai merevedésnek is nevezhető, mert egy átaludt éjszaka folyamán 3-5 merevedés is jelentkezhet.

A reggeli merevedés egészséges férfiaknál szinte mindennapos lehet, de elmaradása sem tekinthető kórosnak, ha egyébként a férfi nemi élete zavartalan, és nem tapasztal potenciazavart.

A reggeli merevedés oka

Sokáig hitték azt a tudósok, hogy a reggeli merevedés a húgyhólyag telítettségével hozható összefüggésbe. Úgy vélték, hogy a vizelet által feszített hólyag nyomja a prosztatát, és ez a stimuláció vezet merevedéshez. Ez az elmélet ma már megdőlt, mivel merevedés éjszaka több alkalommal is kialakulhat, függetlenül a húgyhólyag telítettségének mértékétől. A reggeli merevedés az alvás REM (gyors szemmozgású)- fázisában jelentkezik, vagyis a férfi álmai közben.

A férfiak hormonszintje egy napon belül is ingadozik, ha valami miatt reggelre esik a mélypont, elmaradhat a reggeli merevedés. Ha a szexuális teljesítőképességet ez nem befolyásolja negatívan, nem kell miatta aggódni.

A reggeli merevedés időskorban ritkább, és rövidebb ideig tart, mint ahogyan ilyenkor a pénisznek is hosszabb idejű ingerlésre van szüksége. Potenciazavar esetén kizárhatja a szervi okot a reggeli erekció, és valószínűsíthető a merevedési zavar lelki eredete.

A potencianövelők hatása

A férfiak által szedett potencianövelő gyógyszerek gyakoribbá tehetik a reggeli merevedést.

Ha párja rendszeresen tapasztal reggeli merevedést, az nem jelent mást, mint hogy minden a legnagyobb rendben van, és vérkeringése, pénisze állapota megfelelő a harmonikus szexuális élethez.


close