Merevedési problémák

Merevedési probléma (erektilis diszfunkció, merevedési zavar) fennállása akkor jelenthető ki, ha partnere tartósan képtelen elégséges mértékű merevedést elérni a szexuális aktushoz.

A merevedési problémák megbonthatják a legjobb kapcsolat harmóniáját is, nem beszélve a háttérben megbúvó betegségek veszélyeiről.

A merevedés biológiája

Merevedés akkor jön létre, amikor a hímvessző barlangos testei vérrel telítődnek, a vénák pedig beszűkülnek, ezáltal a szervben vértöbblet alakul ki. A pénisz barlangos testeiben merevedés közben negyvenszer annyi vér van, mint ernyedt állapotában. Az erekció az ondó kilövelléséig (ejakuláció) tart, ezután a vénákon keresztül távozik a többlet vér. A merevedés általában szexuális izgalom hatására következik be, kivéve a spontán erekciót

Merevedési problémák és életkor

Bár idősebb férfiaknál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek merevedési problémák, kisebb mértékben a fiatalabb korosztály is érintett. 40 éves kor fölött a férfiak felének már volt „szerencséje” merevedési problémához.

Nem minősül merevedési problémának, ha a potenciazavar csak ritkán fordul elő. A férfiak önbecsülésére igen érzékenyen hat egyetlen kudarcélmény is. A sikertelen aktus miatt szorongás léphet fel, ami előidézheti a következő alkalom kudarcba fulladását.

A nő szerepe

Párja merevedési problémáinak számos oka lehet, az esetek többségében ez valamilyen szervi elváltozást jelent. A merevedési probléma legelső jele lehet cukorbetegségnek, szív-és érrendszeri betegségeknek. Okozhatja hormonális zavar, egyes gyógyszerek szedése, valamint káros szenvedélyek (cigaretta, alkohol), és tiltott kábítószerek, teljesítményfokozó szerek használata is.

A legfontosabb, hogy ne tegyen partnerének szemrehányást, ha az ágyban nem úgy teljesít, ahogy korábban. Sajnos, előfordul, hogy a férfi magára marad ilyenkor, mert a nő szerint ez a férfi problémája, egyedül kell megoldania. Tudatosítsa benne, hogy ez is ugyanolyan betegség, mint bármelyik, és orvosi segítség nélkül nem fog meggyógyulni.

A merevedési problémák kezelése

A merevedési probléma terápiája legtöbbször gyógyszeresen történik, a szájon át szedhető potencianövelő tabletták igen hatékonynak bizonyulnak. Egyes esetekben ezek használata veszélyt jelenthet, ilyenkor más módszerrel kell próbálkozni. Eredményes lehet az injekciós kezelés, péniszpumpa használata, esetleg protézis (pénisz implantátum) beültetése. Természetesen a problémát kiváltó betegséget is kezelik ilyenkor.

Pszichés eredetű merevedési probléma esetén szexuálpszichológus vagy pszichiáter segíthet párjának túllépni a lelki problémákon. Fontos, hogy partnere szégyenérzet nélkül tudjon beszélni pszichés gondjairól. A szakember segítsége önmagában nem elegendő, párjának nagy szüksége lesz egy megértő partnerre, akivel megoszthatja problémáit, és segít neki átvészelni a kritikus pillanatokat.


close