Merevedési problémák okai

A merevedési problémák fő okaként korábban a lelki tényezőket nevezték meg. Ma már tudjuk, hogy a potenciagond csak az esetek 20 százalékában vezethető vissza pszichés okokra, a probléma legtöbbször ugyanis szervi eredetű.

Lehet vegyesen lelki és szervi oka is a merevedési problémáknak, amikor egy apróbb testi elváltozás okozta kudarcélmény miatt szorongani kezd a férfi.

A merevedési problémák szervi okai

A merevedési problémák gyakran jelzik az erek károsodását. Mivel a pénisz artériai vékonyabbak, mint a test többi részén, hamarabb jelzik, ha érszűkület, érelzáródás alakul ki. A cukorbeteg férfiak fele tapasztal merevedési problémát betegsége kísérő jelenségeként. A diabétesz ér- és idegkárosító hatása keringési rendellenességet okoz, aminek merevedési probléma lesz a következménye.

Szintén az ereket károsítja a magas vérnyomás, szívbetegségek, valamint káros szenvedélyek is (dohányzás, rendszeres, nagymennyiségű alkoholfogyasztás). Egyes gyógyszerek szedése közben is felléphetnek merevedési gondok, problémás lehet tehát egyes vérnyomáscsökkentők, vízhajtók és antidepresszánsok használata.

Ritkábban előfordulhat, hogy medencetáji műtét (elsősorban prosztatarák miatti műtét) során bizonyos idegek átvágása okozza a merevedési problémákat. További testi ok lehet az alacsony hormonszint és a túlzásba vitt testmozgás (lovaglás, kerékpározás) is.

A merevedési problémák lelki okai

A pszichés eredetű problémák közül említést érdemel a szorongás, depresszió és a túlhajszoltság. A partnerkapcsolati problémák szintén okozhatnak ilyen zavart, ezért fontos, hogy párjával mindent meg tudjanak beszélni, és ne maradjon egyik félben sem tüske egy esetleges vita után.


close