Mire utalhat párja merevedési zavara?

Ha partnere erekciós problémákkal küzd, gyakran van a háttérben valamilyen betegség, szervi elváltozás. A lelki eredetű merevedési zavar ritkább, de a fiatal férfiak esetében a problémák jelentős részét ez okozza. Hazánkban mintegy félmillió férfi szenved potencia problémáktól.

A potenciazavar gyakran a legelső jele valamilyen súlyos betegségnek. Korai tünete lehet egyes szív-és érrendszeri betegségeknek, cukorbetegségnek, vagy hormonszint-csökkenésnek, pajzsmirigy problémáknak, vese- és májbetegségeknek. Merevedési zavar egyes gyógyszerek (vérnyomáscsökkentők, depresszió elleni szerek, nyugtatók) szedése miatt is kialakulhat, de lehet prosztataműtét következménye is.

Partnere életmódja is nagyban befolyásolhatja merevedési képességét. Ha túl sok alkoholt fogyaszt, rendszeresen dohányzik, káros szenvedélyei előbb-utóbb hatással lesznek az erekciójára is.

Ha a kivizsgálás során szervi elváltozást nem találtak, nagy a valószínűsége annak, hogy párja merevedési gondjait valamilyen lelki eredetű probléma okozza. Szorongás, depresszió esetén gyakori tünet a libidócsökkenés, vagy akár a szexuális érdeklődés teljes elvesztése is. Lelki gondokat sokféle tényező okozhat, kezdve a párja munkahelyi gondjaitól, egészen a háttérben megbúvó, tudat alatti párkapcsolati problémákig.

A potenciazavar oka lehet valamilyen szervi és lelki eredetű probléma együttes hatása is. Előfordulhat ugyanis, hogy egy kisebb mértékű testi elváltozás merevedési nehézséghez vezet, melynek hatására a férfi elbizonytalanodik, és pszichés zavarok alakulhatnak ki nála.

Legtöbbször valamilyen betegséget jelez előre

A pénisz vérereinek kisebb mérete miatt az ereket károsító betegségek először a hímvessző vérellátását akadályozzák. Ha a szív-és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget stb. időben felismerik, súlyosabb problémától menekülhet meg párja.

A potenciazavar gyógyszeresen (injekciósan, protézissel) eredményesen kezelhető, ez minden esetben az alapbetegség gyógykezelésével történik.

A lelki okok orvoslására pszichológus vagy pszichiáter segítségét kell igénybe venni, mindezek mellett nagyon fontos, hogy partnere érezze, nem hagyta egyedül betegségével, és van, akire számíthat a kezelés időszaka alatt is.


close