Női önértékelés és párja merevedési zavara

A merevedési problémák megjelenése és tartóssá válása nemcsak a férfi lelki világában okozhat sérülést, ugyanúgy megviseli ez az állapot a nőt is. Ezért is hangoztatja manapság már szinte egybehangzóan az orvos társadalom: a potenciazavar nem kizárólag a férfi gondja.

A potenciazavar mindig két embert érint, a párkapcsolatban lévő nőt és férfit egyaránt.

Eltérő hozzáállás

A férfiak legtöbbször szégyenként, kudarcként élik meg a problémát, és igyekeznek kerülni a témát, noha ezzel a hozzáállással a legkevésbé sem segítik a megoldását.

Ez a magatartás a nőknél is megfigyelhető időnként. A gyengébbik nem képviselői között is akad olyan, aki hallani sem akar érintettségéről, és meg van győződve arról, hogy párja merevedési problémája az ő magánügye, neki kell egyedül feldolgoznia és megoldást találni rá. Szerencsére ez a ritkábbik eset.

Számos nő hajlamos párja potenciagondjaiból azt a következtetést levonni, hogy partnere már nem találja elég vonzónak, kívánatosnak. Ez a feltevés a legtöbb esetben téves, és nagyon káros hatása lehet. A férfi ezt tekintheti szemrehányásnak is, mely csak még mélyebbre süllyeszti a már egyébként is megtépázott önbizalmát.

Rossz taktika ilyenkor a partner stresszelése, keresztkérdések feltevése. Igaz, hogy a lelki eredetű potenciazavar eredhet párkapcsolati problémákból is, mely gyökerezhet egy rég elfeledett, de tudat alatt meglévő sérelemből, vagy akár a partner félrelépéséből is, viszont az esetek többségében nem erről van szó.

Irány az orvos!

Ha párja potenciája kívánnivalót hagy maga után, legfontosabb, hogy a lehető leghamarabb felkeresse kezelőorvosát. Ha már tudatosult benne, hogy valami nincs rendben, és segítségre van szükség, jó úton jár. A háttérben legtöbbször valamilyen szervi elváltozás, betegség áll, ezek kiderítése az orvos feladata. Szervi ok hiányában lelki tényezőket valószínűsíthetünk, ilyenkor segíthet egy jó pszichiáter vagy pszichológus, lehetőleg a beteg partnerének bevonásával.

Az orvosi kezelés mellett nagyon fontos, hogy a beteg számíthasson partnere segítségére, bátorítására. Nem szabad hagyni, hogy bármelyik félen eluralkodjanak a negatív gondolatok. A kapcsolat harmóniáját (és végső soron a fennmaradását is) veszélyezteti, ha a pár valamelyik tagja magát okolja a férfi merevedési problémája miatt.


close