Nőknek a potenciazavar kezelési módjairól

Merevedési problémák jelentkezésekor még mindig gyakori eset, hogy a férfi inkább tudomást sem akar venni a gondról, és elhallgatja a kezelőorvosa előtt. Tudatosítani kell benne, hogy a potenciazavar gyógyítható, ennek feltétele pedig egy alapos kivizsgálás, mely fényt derít a probléma okára.

A kezelés módja függ a probléma súlyosságától, és nem utolsósorban a beteg anyagi helyzetétől is.

Hogyan kezelhető a potenciazavar?

A szájon át szedhető gyógyszerek a pénisz vérellátottságát segítik elő, megfelelő szexuális izgalom és stimuláció hatására. Számos esetben elegendő a gyógyszeres kezelés, de egyes betegségek mellett nem alkalmazható.

Ha a páciens az előző fél évben szívinfarktuson vagy stroke-on esett át, nem használhatja a szájon át szedhető készítményeket. További kizáró ok a nitrát tartalmú gyógyszerek szedése.

A gyógyszerek hatása nem biztos, hogy azonnal mutatkozik, lehetséges, hogy a dózison, vagy a beszedés időpontján módosítani kell – ez a kezelőorvos feladata.

Merevedési gondokra injekciós kezelés is alkalmazható, ilyenkor egy nagyon vékony tű segítségével alprostadil hormont juttatnak be a pénisz szivacsos testeibe. Az erekció néhány perc múlva létrejön, és mintegy egy órán át tart. A hatóanyag kúp segítségével is bevihető, melyet a húgycső végébe kell felhelyezni. Ez az eljárás sokak számára kényelmetlenebb az injekciónál.

Sokaknak bevált módszer a péniszpumpa. Ez a szerkezet a péniszre helyezése után vákuumot képez, ennek hatására pedig vérrel telítődik a pénisz. Ha az erekció megfelelő, a pénisz tövére helyezett gyűrűvel megakadályozható a vér visszaáramlása.

Ha a merevedési zavar érelzáródás miatt jelentkezik, a probléma orvoslása érműtéttel történik. Ennek a beavatkozásnak hosszú távú hatásai még nem tisztázottak.

Ha más megoldás nem segít

Amennyiben a potenciazavar kezelésére alkalmazott fenti módszerek csődöt mondanak, péniszprotézis beültetés lesz a végső megoldás. Ezt a szerkezetet a pénisz barlangos testeibe ültetnek be, és segítségükkel ismét erekcióra képes lesz partnere. A protézisek különbözőek lehetnek, az olcsóbbak állandóan mereven tartják a péniszt, míg a legmodernebbhez (és egyben a legdrágábbhoz) pumpa is kapcsolódik, és az erekció ennek segítségével érhető el.


close