Szexuális élet párja infarktusa után

A szívinfarktus nem tréfadolog. Ha eddig párja nem is vette túlságosan komolyan a betegségre utaló jeleket, és orvoshoz is már csak súlyosabb baj esetén fordult, most fordult a kocka. Az infarktuson átesett betegek érthető módon tartanak minden olyan tevékenységtől, amely megterheli a szívüket. Így van ez a szex esetében is.

A rehabilitáció után a nemi érintkezés a legtöbb esetben nem veszélyes, de ebben a döntő szót párja orvosa fogja kimondani. A szívinfarktusból való felépülés után nem jelent különösebb kockázatot a szexuális élet, hiszen egy szeretkezés akkora terhelést ró a szívre, mint egy gyors séta, vagy házimunka. Idővel vissza lehet térni a megszokott kerékvágásba, de az aktusok során célszerű tartózkodni a partner számára megterhelő pozitúráktól. Az óvatos, de rendszeres nemi érintkezés jó hatással lesz párja egészségére.

Legyen óvatos az elvárásokkal kapcsolatban is. A szívinfarktuson átesett férfi gyakran küzd szorongással vagy depresszióval, és egyéb lelki problémákkal, melyek hatással lehetnek a potenciájára is. Egy esetlegesen előforduló potenciazavar ne rémissze meg, a háttérben álló – feltehetően – pszichés okok nem azt jelentik, hogy partnere nem kívánja az aktust. Egyes gyógyszerek, pl. a béta-blokkolók is negatív hatással lehetnek a férfi merevedésére, ilyenkor lehetőség nyílik ezeknek olyan készítménnyel való helyettesítésére, ami nem okoz ilyen problémát.

Legyen türelmes partnerével!

Természetes, hogy egy infarktus után párja igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ez soha többé ne forduljon elő vele. Nincs is azzal semmi baj, ha felhagy káros szenvedélyeivel és ügyel az egészséges étrendre, de gyakori eset, hogy mindezek mellett kerül mindenféle fizikai igénybevételt. Fél a legkisebb terheléstől is, nehogy újabb infarktus legyen a következménye.

Ez az állapot a gyógyulást követő néhány hétben természetes. Érdemes konzultálni időnként a kezelőorvossal, a kontroll vizsgálatok kedvező eredménye megnyugtathatja partnerét. Egy infarktuson átesett férfinek rengeteg türelemre és odaadásra van szüksége párja részéről ahhoz, hogy túltegye magát a traumán, és félelem nélkül elkezdhesse a mindkettejük számára kielégítő nemi életet, és az egészségének megőrzéséhez szükséges rendszeres sportolást.


close