A merevedési zavar fokozatai

Ha kedvesénél potenciazavar jelentkezik, ne hagyja, hogy eluralkodjon rajta az a téves képzet, hogy impotens, és nem létezik semmiféle gyógyír a problémájára. A merevedési zavarnak több fokozata van, ha ritkán fordul elő, nem is tekinthető kórosnak az állapot.

Ha partnere minden szexuális együttlét során eléri és meg is tudja tartani az erekcióját, nem beszélhetünk potenciazavarról. A férfi 40 éves koráig jó eséllyel nem, vagy csak nagyon ritkán tapasztal merevedési gondot.

Súlyossági fokozatok

Enyhe fokú merevedési zavarról akkor beszélünk, amikor a szeretkezések túlnyomó része problémáktól mentesen zajlik, és erekciós gondok csak ritkán fordulnak elő.

Ha a merevedést az esetek többségében nem tudja megtartani partnere, vagy előfordul, hogy létre sem jön, mérsékelt merevedési zavarral állunk szemben.

Súlyos merevedési zavar esetén a férfi pénisze soha nem éri el a behatoláshoz szükséges mértékű keménységet, vagy ha el is éri, nem tudja azt megtartani, és meghiúsul a nemi aktus.

A legtöbb potenciazavaros férfi esetében a merevedési zavar mérsékelt. A probléma jó eséllyel orvosolható, ezért nem szabad beletörődni, már csak azért sem, mert súlyos betegségek első jele is lehet. A kezelés módja a merevedési zavar súlyosságának függvénye.

A merevedés minősége az életkor előrehaladtával romolhat, ilyenkor hosszabb ideig tartó, és intenzívebb ingerlés szükséges a pénisz izgalmi állapotának eléréséhez. Szinte törvényszerű, hogy egy 70 éves ember erekciója nem olyan már, mint 20 éves korában. Ezek a változások nem tekintendők kórosnak.

Az alapbetegséget is kezelni kell

A merevedési zavarok 80 százalékát valamilyen szervi elváltozás, betegség (szív- és érrendszeri megbetegedés, cukorbetegség, pajzsmirigy betegség) okozza, de egyes gyógyszerek szedése is kiválthatja.

Nem szabad a problémát félvállról venni, de túlságosan misztifikálni sem kell. Párja valószínűleg kudarcként fogja megélni a meghiúsult szexuális együttlétet, nagyon fontos, hogy ilyenkor megnyugtassa, nem történt tragédia, nem esett csorba a férfiasságán.

Ha a kezelőorvos nem talál semmiféle szervi okot a háttérben, nagy az esély arra, hogy párja merevedési problémája lelki eredetű. Ebben az esetben szexuálpszichológus vagy pszichiáter segítségét kell igénybe venni.


close