Alkohol és a merevedési zavar

Az alkohol fogyasztása kis mennyiségben jó hatással lehet a szexualitásra: oldja a gátlásokat és serkentő hatású, nagyobb mennyiségben és hosszú távon azonban potenciazavarokat okoz férfiaknál.

Az alkohol felszívódásával a szexuális vágy bizonyítottan megnő, a kelleténél több ital elfogyasztása után viszont csökken a teljesítmény.

A túlzás ebben az esetben is rombol: az alkoholisták igen gyakran küzdenek nagyon súlyos szexuális gondokkal, a libidó csökkenésével, merevedési zavarral.

Az alkohol rontja az érrendszer állapotát

Az erekció hormonális, idegi, pszichés és érrendszeri működések bonyolult összjátéka nyomán jön létre. A folyamatban különösen fontos az érrendszer állapota, melyet a nagy mennyiségű alkohol fogyasztása károsít. Az alkohol az érrendszer, így a pénisz verőereinek állapotát is rontja. Ugyan értágító hatású, ez azonban nem segít a vér beáramlásán, mert egyúttal csökkenti az érfalak rugalmasságát.

A moderált alkoholfogyasztásnál megnőhet a szexuális teljesítmény, ám még ha így is történik, az többet árt a pénisz fiziológiájának, mint használ.

Alkohol káros hatása

A merevedést, a péniszben lévő barlangos test – ami egy rendkívül rugalmas szivacsos szerkezetű ér – vérrel való megtelése okozza. Rugalmasságát annak köszönheti, hogy az ér falát természetes zsírsejtek védik, óvják azt a kirepedezéstől. Az alkohol azonban perceken belül felszívódik az egész testben, és a véren keresztül mindenhová eljut így ide is, és ezt a védőréteget fokozatosan felszámolja.

Az alkohol közvetlenül károsítja a szívizmot is, továbbá gyengíti az ivarsejteket, csökkenti a spermiumok életképességét, és rontja a kapcsolatot az agy, a gerincvelői merevedési központ és a nemi szervek között. Ennek eredményeként a vér kevesebb hormont kap, ráadásul a túlzott alkoholfogyasztás csökkenti is a férfi nemi hormonok termelődését.


close