Merevedési zavar cukorbetegeknél

A cukorbetegség elsősorban az erek károsításával okoz merevedési zavarokat, amivel a legtöbb diabéteszes szembesül élete során. Az erekcióprobléma gyakran az első feltűnő tünete a betegségnek.

A merevedési zavar gyakori probléma a cukorbetegségben szenvedő férfiaknál, 35-75 százalékuk tapasztal valamiféle problémát – a szexuális aktushoz megfelelő mértékű erekció kialakulásának vagy fenntartásának képtelenségét – élete során.

A cukorbeteg férfiak esetében a potenciazavar okozta problémák 10-15 évvel korábban jelentkeznek, mint nem diabéteszes társaiknál. 50 év fölött a cukorbeteg férfiak esetében 50-60 százalékos az erekció megtartásával kapcsolatos gondok kockázata.

Érrendszer szerepe a merevedésnél

Az erekció bonyolult folyamat, amelyben szerepet játszanak érrendszeri, hormonális, idegi és pszichés tényezők, létrejöttében és fenntarthatóságában az érrendszer állapota kulcsfontosságú.

Nemi izgalom hatására ugyanis a hímvessző barlangos testeinek verőerei ellazulnak, így megnő az átmérőjük, lehetővé téve a megnövekedett vérmennyiség beáramlását; ezzel létrejön az erekció. Ilyenkor a vénák mechanikailag összenyomódnak, így a vér nem folyik el, a pénisz merevsége fennmarad.

Érfal rugalmasságának elvesztése merevedési zavarhoz vezet

Ha az érfal elveszti a rugalmasságát, a merevedésben problémák léphetnek fel. A cukorbetegség egyik szövődménye az idegek bántalmával, az idegrendszer működésének zavarával járó diabéteszes polyneuropathia. A férfiak esetében ez oly módon vezethet szexuális problémákhoz, merevedési zavarhoz, hogy a cukorbetegség hosszú évek alatt károsítja az erek falát, az idegszálakat az erekciót létrehozó szövetekben (is). Így még megfelelő mennyiségű férfi nemi hormon és szexuális vágy esetén is előfordulhat, hogy a beteg nem képes a megfelelő merevedésre.

A merevedési zavar, az erektilis diszfunció a cukorbetegség első jele is lehet. A magas vércukorszint az egyéb szervek ereinek falát is károsítja, így a szív koszorús ereit is, ami koszorúér betegséghez, előrehaladottabb esetekben szívizom infarktushoz is vezethet. A merevedési zavar előre jelezheti a koszorúerek károsodását is.


close