Merevedési zavar: tünet vagy betegség?

A merevedési zavarra sokan önálló, elsősorban pszichés problémákra visszavezethető betegségként tekintenek. Pedig az esetek 80 százalékában valamilyen megbetegedés áll a háttérben, amit gyakran éppen a merevedési zavar okát kutatva fedeznek fel. A szervi és lelki okok azonban egymásra épülnek, felerősítik egymást.

A merevedési zavar orvosi értelemben a szexuális tevékenységhez szükséges merevedés elérésének és fenntartásának képtelensége. Sok férfi tapasztal alkalmankénti, vagy átmeneti nehézséget, de ez nem feltétlenül jelent krónikus állapotot. Ténylegesen merevedési zavarról, akkor beszélünk, ha a probléma rendszeresen ismétlődik.

Merevedési zavar háttere

Merevedési zavar leggyakoribb szervi okai a magas vérnyomás, a zsíranyagcsere zavarai, valamint a cukorbetegség. Ezek a betegségek a teljes érrendszert károsítják, így a hímvesszőben lévőket is. A merevedésért felelős erek átmerője amúgy is kisebb, mint például a szívizomzatot ellátó artériáké, ezért a hímvessző erei már a meszesedés olyan korai stádiumában beszűkülnek, amikor a szív vérellátása még megfelelő. Így előfordul, hogy éppen a merevedési zavar az első jele a betegségnek.

Merevedési zavar és életmód

A merevedési zavarnak vannak az életmódból fakadó rizikófaktorai is. Így a szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából is fokozott kockázatot jelentő életmód az egyéb szervi elváltozásokkal együtt a merevedési zavart is kiválthatja, illetve súlyosbíthatja. Ezek közé tartozik a túlzott alkoholfogyasztás, a mozgásszegény életmód, az elhízás vagy a dohányzás.

Merevedési zavar pszichés okai

A merevedési zavarhoz vezető pszichés okok közül legfontosabbak a stressz, a félelmek, a szorongás, a depresszió, illetve a párkapcsolati problémák.

A szervi és lelki eredetű okok általában egymásra épülnek, erősítik egymást, így egyre súlyosabb állapotot eredményeznek. A többször kudarcot valló férfin általában eluralkodik a tehetetlenség és a teljesítőképességre való alkalmatlanság érzése, ez pedig egyfajta visszacsatolásként még inkább gátolja a merevedést. A közösülés tartós elmaradása vagy a nem kielégítő együttlét a párkapcsolat megromlásához vezethet, ami megint csak tovább rontja a helyzetet.


close