Nőknek a merevedési zavarról

Abban az esetben, ha partnere tartósan képtelen olyan minőségű és időtartamú merevedést elérni, ami a kielégítő szexuális élethez szükséges, merevedési zavarban (erektilis diszfunkcióban) szenved.

Erekció (merevedés) már az anyaméhben lévő magzatoknál is megfigyelhető. A folyamat során a pénisz erektilis szöveteibe több vér áramlik, mint amennyi onnan kifelé, ezért a szerv megnagyobbodik, megkeményedik, és alkalmassá válik a közösülésre. A pénisz artériái csavarodott helyzetben vannak, így képesek „lépést tartani” az erekcióval.

Bármely életkorban jelentkezhet

Időseknél (65 év kor fölött) gyakrabban alakul ki merevedési zavar, de gyakorlatilag minden korosztályt érint valamilyen arányban. Időszakosan szinte bárkinél előfordulhat, mely jelenség még egyáltalán nem nevezhető kórosnak.

A merevedési zavar okai legtöbbször szervi eredetűek, sok esetben a probléma valamilyen betegség első tünetének tekinthető. Potenciagonddal orvoshoz forduló pácienseknél gyakran derül fény cukorbetegségre, szív-és érrendszeri betegségekre, idegrendszeri problémákra, pajzsmirigy- és prosztata elváltozásokra. Erekciós problémát okozhat a férfi alacsony tesztoszteron szintje, vagy valamilyen általa szedett gyógyszer (vérnyomáscsökkentő, antidepresszáns) is.

Ha a kivizsgálás során nem találnak szervi okot, partnere merevedési problémája valószínűleg lelki eredetű. Számos tényező játszhat ilyenkor közre, okozhatja stressz, depresszió, túlhajszoltság, túlzott bizonyítási vágy, vagy akár valamilyen párkapcsolati probléma is.

Nem szabad félvállról venni

Mivel az erekciós zavar sok esetben valamilyen komoly betegség első jelének tekinthető, fontos, hogy párja minél előbb orvoshoz forduljon, mert a későn elkezdett gyógykezelés már nem biztos, hogy meghozza a várt sikert.

Urológus, andrológus és belgyógyász szakemberek segítségével feltárható az erektilis diszfunkció hátterében megbúvó szervi probléma. Ha a merevedés pszichés ok miatt nem megfelelő mértékű, pszichológus vagy pszichiáter által előírt terápiára lesz szükség.

Nem mellékes ilyenkor a partner szerepe sem. Ha a férfi bizalommal fordulhat párjához, sokkal könnyebben tudatosul benne az, hogy orvosi segítséget kell kérnie, ha erekciós problémái tartósan fennállnak.


close