Milyen lelki okai lehetnek párja merevedési zavarának?

40 éves kor fölött majdnem biztos, hogy szervi okokra lehet visszavezetni a potenciazavart. Fiatal férfiak esetében viszont jó eséllyel gyanakodhatunk arra, hogy a probléma lelki tényezők miatt alakult ki.

Ha a partnere szorong, képtelen ellazulni, és átadni magát a szex örömeinek. A szorongást számos ok kiválthatja. Külső tényezők miatt is kialakulhat, közrejátszhatnak ebben párja munkahelyi gondjai, és az ezzel szorosan összefüggő stresszes életmód. Ilyenkor nem jut elég energia arra, hogy a férfi a partnerére koncentráljon.

Okozhatja a férfi bizonyítási vágya, főleg, amikor új partnerrel kerül intim kapcsolatba, vagy éppen első szexuális élménye előtt áll. Ha elhiteti magával, hogy nem fog sikerülni, nem lesz képes erekcióra, jó eséllyel így is lesz. Friss kapcsolatban a nemi betegségtől, vagy a partner teherbe ejtésétől való félelem is vezethet potencia problémákhoz.

Gyakori eset, amikor a férfi merevedési zavara párkapcsolati problémákból ered. A női fél korábbi hűtlensége elbizonytalaníthatja, a becsapottság érzés, valamint a párja elvesztésétől való félelem leblokkolhatja a partnert szexuális aktus közben. Sokszor ezek nem is fogalmazódnak meg konkrétan a férfi agyában, csak tudat alatt befolyásolják. Felszínre hozásuk szakember segítségével történhet.

Nagy szerepe lehet a média által sugallt „elvárásoknak”, melyek azt a téves képzetet erősítik a férfiban, hogy a teljesítménye elmarad a normálistól, péniszmérete nem elég ahhoz, hogy partnerének örömet okozzon vele. Különösen igaz ez akkor, ha már régóta vágyott arra, hogy a kiszemelt nővel szeretkezzen, és a „nagy pillanat” eljövetelekor egyszerűen leblokkol.

Hogyan lehet leküzdeni a gátlásokat?

Egy harmonikus kapcsolatban általában nem okoz maradandó sérülést a partner időszakos merevedési problémája. Legyen türelmes, és megértő társa párjának. Segíthet, ha ritkítják az aktusok számát, és nem lesz elsődleges cél a közösülés, hanem „megelégszenek” a pettinggel. Egy-egy összebújás, őszinte beszélgetés sokat segíthet a gátlások feloldásában.

A szexuálpszichológus feladata a férfi pszichoszexuális fejlődésének rekonstruálása, melyből kiderülhet, volt-e esetleg valami gyermekkori trauma, ami a mostani állapotáért felelőssé tehető.


close