Életmód és a merevedési zavar

Ugyan nullára nem csökkentheti a potenciazavar kialakulásának esélyét, de párja sokat tehet azért, hogy elkerülje ezt a problémát.

Miért is ne élhetne azokkal a lehetőségekkel, melyek biztosíthatják időskorban is a kölcsönös örömszerzés lehetőségét?

Káros szenvedélyek

A dohányzás nemcsak potenciazavart okozhat, hanem számos súlyos, életveszélyes betegséget is, gondoljunk csak a stroke-ra, a szívinfarktusra, vagy a tüdőrákra. Ha párja napi egy doboznál több cigarettát szív el, 40 százalékkal nagyobb eséllyel lesz merevedési problémája, mint egy nemdohányzó férfinak. A dohányzás károsítja a pénisz artériáit, és ezzel együtt a vérellátottságát is.

Egyes gyógyszerek

Potenciazavar kialakulhat alkohol- és kábítószer-fogyasztás hatására és egyes gyógyszerek (egyes antidepresszánsok, bizonyos vérnyomáscsökkentők, prosztatarák kezelésére alkalmazott egyes készítmények) szedésének következményeként.

Az egészséges életmód szerepe

A helyes táplálkozás fontosságát mutatja az elhízás következtében kialakuló betegségek száma. Ha párja odafigyel erre, megelőzheti a cukorbetegség és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, melyek leggyakoribb okai a potenciazavarnak. Az egészséges étrend megfelelő mennyiségben tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, jellemzően teljes kiőrlésű gabonafélékre és sovány húsokra (baromfi, halak) épül.

Az étrend mellett fontos a rendszeres testmozgás is. A sportolás segít megőrizni vagy csökkenteni a testsúlyt, így kiküszöbölhetőek a fentebb említett elhízás hatására kialakuló betegségek, melyek érkárosító hatása nagyban hozzájárulhat a merevedési zavar kialakulásához.

Legjobb hatása a közepes intenzitású aerob edzésnek (gyaloglás, kerékpározás) van, ez a mozgásforma segít megakadályozni a vérerekben kialakuló plakkokat, melyek akadályoznák a pénisz szabad vérkeringését.

A lelki egészség is fontos

Ha párja stresszes vagy nagy felelősséggel járó munkát végez, könnyen előfordulhat, hogy nem tud ellazulni, nem képes ráhangolódni a szexre. Meg kell próbálni csökkenteni a stressz kiváltó okait, és nem árt elsajátítania pár fogást, melyek segítségével kezelni tudja ezeket a helyzeteket. Ha a párkapcsolat harmonikus, könnyebben átvészelhető egy-egy traumás helyzet, és partnere gyorsabban visszanyeri lelki egyensúlyát.


close