Párkapcsolati problémák és a merevedési zavar

A férfiak merevedési zavarát csak kisebb részben (mintegy az esetek ötödében) okozzák lelki tényezők. Mi a teendő akkor, ha a kivizsgálás során nem találtak semmiféle szervi elváltozást párjánál? Milyen szerepe lehet a nőnek a potenciazavar kialakulásában, és hogyan tud ilyen helyzetben partnere segítségére lenni?

Azok a férfiak, akiknél rendszeresen előfordul merevedési zavar, az átlagosnál kevesebbszer élnek nemi életet. Nem nehéz kitalálni, hogy az esetleges kudarctól való félelem áll emögött. Ha ilyenkor magára hagyja partnerét, netán még szemrehányást is tesz neki, csak ront a helyzeten.

Számos esetben párkapcsolati problémákra vezethető vissza a nemi élet sikertelensége. Ha új a kapcsolat, a férfi aggódhat amiatt, hogy partnere nem lesz elégedett pénisze méretével, vagy teljesítőképességével. Tudatosítsa kedvesében, hogy nem kell emiatt aggódnia, az együttlétek során pedig legyen vele türelmes, ne legyen egyből cél a tökéletes szex, elég ha kezdetben csak ismerkednek egymás testével. A szex ne legyen teljesítménykényszer alatt, mert így a férfi egyre kevésbé tud majd ellazulni, és inkább a saját erekciójával lesz elfoglalva, folyamatosan amiatt aggódva, hogy elszáll a merevedés.

Előfordulhat az is, hogy a kudarcélmény a nőt viseli meg jobban. Ilyenkor az a téveszme uralkodhat el rajta, hogy partnere nem kívánja, nem tartja őt eléggé vonzónak. Az esetek nagy részében éppen ezzel ellentétes a valódi ok: a férfi annyira akarja a nőt, hogy amikor végre beteljesülne a vágya, a „nagy lehetőség” képtelenné teszi a kellő mértékű erekció elérésére vagy fenntartására.

Rejtett sérelmek

A potenciazavar előidézője lehet valamilyen korábbi sérelem, törés a kapcsolat során. Előfordulhat, hogy partnere tudat alatt még nem tette túl magát ezen a dolgon, és a lelki probléma merevedési zavarban testesül meg. Ha egy nyugodt légkörű, őszinte beszélgetés nem hozza felszínre a problémát, szakember segíthet a feltárásában és megoldásában.

Nagyon fontos, hogy egy esetlegesen előforduló potenciagond ne nyomja rá a bélyegét a kapcsolatra, és egyik fél se hibáztassa magát a sikertelen együttlétek miatt. Ha a pár sikeresen átvészel egy ilyen nehéz időszakot, a kapcsolat erősebbé válhat, és magasabb szintű, szorosabb kötelék alakulhat ki közöttük.


close