Impotencia lelki okai

Impotencia lelki okok miatt ritkábban alakul ki, az esetek mintegy egyötödére jellemző a pszichés háttér. Korábban a lelki okokat tartották a legfőbb impotenciát kiváltó tényezőknek, de ma már tudjuk, hogy a helyzet fordított.

A lelki eredetű impotencia a szervi gyökerűhöz hasonlóan kezelhető, ehhez azonban szükséges a férfi hajlandósága arra, hogy nyíltan beszéljen a problémájáról.

Az impotencia lelki háttere

A pszichés eredetű impotencia gyakori oka a szorongás és a túlhajszoltság. A munkahelyi, és egyéb mindennapi problémák szorongást, depressziót válthatnak ki. Ha partnere nem képes már ellazulni és figyelmét elterelni a gondokról, impotencia jelentkezhet.

Az impotencia lelki okai között előkelő helyen szerepel a korábbi kudarcélmény hatása. A férfiak önbizalmát akár egyetlen meghiúsult nemi aktus is alááshatja. Csődöt mondhat a férfiasság az új kapcsolat esetén előforduló túlzott bizonyítási vágy, vagy a partner teherbe ejtésétől való félelem esetén is.

Okozhat impotenciát a partner iránt táplált negatív érzés, ami kialakulhat egy korábbi félrelépés, vagy valamilyen meg nem oldott konfliktus miatt.

A lelki eredetű impotencia kezelése

A kezelés szexuálpszichológus vagy pszichiáter által előírt terápia folyamán zajlik. Ez lehet egyéni, csoport- vagy párterápia is, legfontosabb, hogy párja képes legyen feloldani gátlásait, és nyíltan, őszintén beszélni problémájáról.

A lelki eredetű impotencia kezelése csak részben folyik a rendelőben, ugyanilyen fontos az otthoni harmónia is. Partnerének ilyenkor különösen nagy szüksége van egy megértő társra, aki támogatja, és még véletlenül sem tesz neki szemrehányást, nem gúnyolja ki, ha férfiassága nem úgy működik, ahogyan korábban megszokta.


close