Impotencia okai

Az impotencia okai – a korábbi feltételezéssel ellentétben – az esetek többségében szervi eredetűek. A lelki okokra visszavezethető impotencia a betegek mintegy 20 százalékára jellemző.

Az impotencia lehetséges okai akkor szorulnak kivizsgálásra, ha a férfi erekciós zavara huzamosabb ideje fennáll. Egy-egy ritka alkalom még nem kell, hogy aggodalomra adjon okot.

Az impotencia szervi és lelki okai

Az impotencia gyakran a legelső jele valamilyen komolyabb belgyógyászati betegségnek. A cukorbetegség érkárosító hatása miatt például a beteg felénél előbb-utóbb impotencia jelentkezik. Gyakori testi ok a magas vérnyomás, vagy más szív- és érrendszeri betegség. Az erek károsodása miatt a pénisz keringése romlik, és nem alakul ki megfelelő vérbőség a közösüléshez szükséges mértékű erekció eléréséhez.

Impotencia oka lehet hormonális változás is, leginkább az alacsony tesztoszteron szint. A hormonrendszer működését befolyásolhatják egyes pajzsmirigy-elváltozások is.

Impotenciát válthat ki bizonyos gyógyszerek szedése is. Ilyenkor az orvos feladata olyan készítmény felírása, melynek hatása hasonló a korábbiéhoz, de impotenciát nem okoz a betegnél.

Egyes műtétek (prosztataműtét) közben átvágásra kerülhetnek olyan idegpályák, melyek hatással vannak az erekciós képességre. A műtét utáni impotencia lehet ideiglenes, de akár élethosszig tartó is.
Impotenciát okozhat a dohányzás, alkohol és kábítószerek fogyasztása is, nem árt tehát, ha párja távolt tartja magát ezektől a káros szenvedélyektől.

Az impotencia leggyakoribb lelki okai a depresszió miatt kialakuló szorongás, túlhajszoltság, kimerültség, túlzott bizonyítási vágy, szexuális identitással kapcsolatos problémák és párkapcsolati konfliktusok.


close