Merevedési zavar: mikor menjünk orvoshoz?

Átmeneti merevedési problémával sok férfi szembesül élete során, amelyek még nem jelentenek orvosi értelemben vett zavart.

Merevedési zavarról – más néven erektilis diszfunkcióról – akkor beszélünk, ha valaki ismételten és huzamosabb időn át a kielégítő szexuális aktivitáshoz szükséges merevedés nehézségeit tapasztalja (nem jön létre vagy nem tudja megtartani).

A zavar lehet súlyos, mérsékelt vagy enyhe: a szakemberek javaslata szerint mindenképpen keressünk fel merevedési zavarokkal foglalkozó szakorvost, amennyiben gyakran tapasztaljuk a problémát, vagy az több mint két hónapon át fennáll.

Erektilis diszfunkció okai

Az erektilis diszfunkciónak ugyanis számtalan oka lehet, és akár pszichés tényezők, akár valamilyen szervi elváltozás húzódik a háttérben, alapos kivizsgálás és jól megválasztott kezelés – vagy kezelések kombinációja – segítségével orvosolható a zavar. A kivizsgálás során részletesen áttekintik az életmóddal és az általános egészségi állapottal kapcsolatos kérdéseket. A merevedési zavar leggyakoribb lelki okai közé tartozik az elhúzódó stressz, a depresszió és a szorongás, esetenként pedig nagymértékű alkoholfogyasztásra vezethető vissza, vagy gyógyszerszedés mellékhatásaként jelentkezik.

Felléphet sérülés, hormonzavar, prosztata- vagy hólyagrák műtét miatt, de lehet mindezeken kívül cukorbetegség, vesebetegség, szív- és érrendszeri elégtelenség, agyi elváltozás következménye, sőt első jele is. Ezért ha a szakorvos arra gyanakszik, hogy szervi probléma áll a háttérben, vérvizsgálatot, neurológiai kivizsgálást, keringési ultrahangvizsgálatot is kérhet a pontos diagnózis felállítása érdekében.


close