Mi zajlik le a testben az orgazmus során?

Az orgazmus során fizikai tünetek sora lép fel, amelyet izomrángások és mozgások kísérnek. Nézzük, melyek ezek a tünetek.

Az orgazmus során a pulzusszám megemelkedik, amit szapora légzés és a vérnyomás megemelkedése követ.

A folyamatban négy különböző fő idegpálya is szerepet játszik: az altesti, a kismedencei, a szeméremtesti, illetve az agyi idegek.

Női orgazmus

A szexuális csúcspont a nőknél általában a hüvelykörnyéki és részben az alhasi, hüvely- és gátkörnyéki (PC-) izomzat ritmikus, önkéntelen összehúzódásával jár, és ellazulás követi. A nők egy részénél a ritmikus összehúzódás elmaradhat, helyette egy pár másodpercig tartó, kellemes feszülést éreznek.

Férfi orgazmus

A férfiaknál az első szakaszban pár másodpercig, egyre növekvő megfeszülést éreznek az alhasban, majd ezt követi a második szakasz, amikor általában 8-15 egyre csökkenő erejű görcsös, de kellemes összehúzódás lép fel, a sperma távozásával egyidejűleg. Férfiaknál a kilövellő sperma kitisztítja a prosztatamirigyet, ami fontos idősebb férfiaknál a prosztatarák megelőzésében. Az orgazmus tesztoszteront is termel, ami jó hatással van a szívre.

A folyamat olyan vegyi anyagokat termel, amik közvetlenül erősítik a testet és az agyat. Növeli a vér áramlását az agy összes területén, amely ezáltal oxigénnel és tápanyagokkal telítődik.

Orgazmus hormonális hatásai

Az orgazmus mindkét nemnél a paraszimpatikus idegrendszer stimulálásával erősíti a véráramlást a bőr irányába, aminek hatására kinyílnak a bőr vérerei. A csúcspont során a test hatalmas mennyiségű DHEA-t (dehydroepiandrosterone) szabadít fel, mely többek között a fiatalos megjelenést elősegítő, korosodást gátló hormon. A felszabaduló oxitocin nevű hormon közrejátszik a stressz feloldásában. Többféle endorfin is felszabadul, többek között szerotonin is. A prolactin termelődésnek pedig nyugtató hatása van.


close