Fiatalkori merevedési zavar

Sokan úgy gondolják, hogy a merevedési zavar az öregedés elkerülhetetlen velejárója, ami ellen nem tehetünk semmit. Azonban a merevedési zavar a fiatalabb korosztályt is érintheti.

A közkeletű vélekedéssel ellentétben, a merevedési zavar és az életkor nincs olyan szoros összefüggésben egymással.

Az erektilis diszfunkció ugyanis a fiatalabb korosztályt is érintheti, akár a huszas-harmincas éveikben járó uraknak is meg kell küzdeniük ezzel. Természetesen, a háttérben meghúzódó okok nem feltétlenül ugyanazok, mint egy hatvanas-hetvenes férfinál.

Fiatalkori merevedési zavar szervi okai

A merevedési problémák hátterében állhatnak fejlődési rendellenességek (gyakran éppen azért kerülnek ezek a figyelem középpontjába, mert az érintett nem tud teljesíteni az ágyban), bizonyos krónikus betegségek, melyek hatással vannak az idegrendszerre és a vérkeringésre egyaránt. Ezek közé tartozik például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a szklerózis multiplex, a veseelégtelenség.

Fiatalkori merevedési zavar életmód miatt

Fiatalabb életkorban a merevedési zavart nagyon gyakran az egészségtelen, túlhajszolt életmód okozza. Nagymértékben hozzájárul ezek kialakulásához a túlsúly, a stresszes életmód, az egészségtelen táplálkozás, a dohányzás. Bizonyos étrend-kiegészítők, a kábítószerek és gyógyszerek, például az antidepresszánsok is negatívan hatnak a merevedésre.

Fiatalkori merevedési zavar lelki okai

Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a merevedési zavar hátterében lelki tényezők is állhatnak. A merevedési zavar pszichológiai okai közé tartozhat például a stressz, a szorongás, a depresszió, a teljesítménykényszer, illetve a teljesítménytől való félelem.

A párkapcsolati problémák, például az attól való félelem, hogy a partner teherbe esik, szintén fokozhatják a merevedési zavar kialakulásának esélyét. Ezek különösen gyakoriak lehetnek a fiatalabb korosztály körében.


close