Merevedési zavarok okai

A merevedési zavarokkal kapcsolatban korábban az volt a tudományos álláspont, hogy lelki okok állnak a háttérben. Ez az elmélet azóta megdőlt, hiszen bebizonyosodott, hogy a probléma csak mintegy 20 százalékban pszichés eredetű, és sokkal gyakoribb a szervi ok.

Lelki és szervi ok vegyesen is előfordulhat, ha egy kisebb testi probléma miatti kudarc olyan erős szorongást kelt a férfiban, hogy a következő alkalommal már emiatt fog meghiúsulni az együttlét.

A merevedési zavarok testi okai

Merevedési zavarok jelentkezése gyakran jön létre érkárosodás miatt. A pénisz artériái keskenyebbek, mint a test többi részén, ezért az érszűkület is hamarabb jelentkezik itt. A cukorbeteg férfiak közül minden második tapasztal merevedési zavarokat betegségük során. A diabétesz nemcsak ér-, hanem idegkárosító hatása (diabéteszes neuropátia) is okozhat potenciazavart.

A magas vérnyomás és egyéb szív-és érrendszeri betegségek képezik a merevedési zavart okozó testi elváltozások következő nagy csoportját. Potenciagond léphet fel mértéktelen dohányzás, alkoholfogyasztás és kábítószer használat miatt is. Szintén tapasztalható ilyen hatás bizonyos gyógyszerek (egyes vízhajtók, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok) szedése miatt.

Ritkábban, de előfordul, hogy a merevedési zavarok kiváltó oka prosztatarák, vagy más medencetáji műtét során egyes idegek átvágása. Néha a túlzásba vitt sportolás vezet merevedési gondhoz, ide sorolható a kerékpározás és a lovaglás.

A merevedési zavarok pszichés okai

A lelki eredetű merevedési zavarok legfontosabb okai a depresszió keltette szorongás, a túlhajszoltság, és a túlzott bizonyítási vágy. Előfordulhat, hogy valamilyen párkapcsolati konfliktus áll a merevedési zavarok hátterében.


close