Tartós merevedés

Tartós merevedés nélkül szinte lehetetlen olyan szexuális aktust véghezvinni, ami mindkét fél számára örömet okoz. Ha a merevedés az aktus befejezése előtt eltűnik, nem lesz teljes a kielégülés.

Ha a tartós merevedés rendszeresen elmarad, potenciazavarról beszélünk, melynek szervi vagy lelki okait a lehető legrövidebb idő alatt ki kell deríteni.

Mitől lesz tartós a merevedés?

A merevedést az ér belfelszínének sejtjeiből felszabadított nitrogén-monoxid okozza, mely a simaizomzatot elernyeszti, ezáltal kialakul a merevedés.

A tartós merevedés elmaradása előbb-utóbb a legstabilabb kapcsolatra is rányomja bélyegét. Már csak azért sem érdemes halogatni az orvosi vizsgálatot, mert a merevedési zavar számos betegség előjele lehet. Felmerülhet párjánál cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegség, vagy valamilyen hormonális elváltozás gyanúja is. A betegség terápiája mellett – amennyiben nincs kizáró oka – tablettás kezelést fog alkalmazni az orvos.

A tartós merevedés hiánya (főleg fiatalabb férfiaknál) eredhet lelki problémákból is. Ha a merevedés létre is jön, a túlzott bizonyítási vágy hatására elillan, mielőtt megkezdődne az aktus. Ha a kapcsolatban törés történt (megcsalás, veszekedés), és a felek nem tudtak ezen túllépni, szintén okozhat problémát az ágyban. Ebben az esetben is szakember (pszichiáter, szexuálpszichológus) bevonása szükséges, fontos továbbá, hogy partnere merjen beszélni problémájáról, ne bagatellizálja azt.

Veszélyes is lehet

Ha a tartós merevedés nemi izgalom nélkül jelentkezik, és több mint 2 órán át fennáll, priapizmus alakult ki. Sürgős orvosi beavatkozást igényel, mert párja súlyos sérülések kockázatának van ilyenkor kitéve.


close