Merevedési zavarok

Merevedési zavarok (erektilis diszfunkció) fennállása esetén a férfi tartósan képtelen megfelelő minőségű erekciót elérni és megtartani.

A merevedési zavarok igen nagy lelki megpróbáltatás jelenthetnek a párkapcsolat mindkét résztvevőjének, ezért a probléma kezelését minél előbb meg kell kezdeni.

Életkortól is függ

Merevedési zavaroktól hazánkban mintegy félmillió férfi szenved. Ha a kor szerinti eloszlást nézzük, látható, hogy idősebb korban sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki. Negyvenéves korára minden második férfi tapasztal legalább életében egyszer merevedési zavarokat.

Ha a merevedési zavarok ritkán, esetlegesen fordulnak elő, nincs ok az aggodalomra, hiszen bárkivel megeshet, hogy munkahelyi vagy egyéb problémái miatt nem tud partnerére hangolódni. A merevedési zavarok rendszeres előfordulása esetén viszont minél előbb orvoshoz kell mennie a betegnek, mert a tünetek olyan betegségek első jelei lehetnek, mint a cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek vagy pajzsmirigy-elváltozások.

A merevedési zavarok fokozatai

Ha az aktusok többségénél jelentkezik a probléma, enyhe fokú merevedési zavarról beszélhetünk. Ha a merevedés elérése és fenntartása néha sikerül, mérsékelt potenciazavarral küzd a férfi. A merevedési zavar akkor tekinthető súlyosnak, ha a az erekció soha nem jön létre, vagy a férfi soha nem képes ezt fenntartani a közösülés végéig.

A merevedési zavarok okai

A legtöbb esetben olyan betegség áll a háttérben, ami érelzáródást vagy érszűkületet okoz, és ezzel rontja a pénisz vérkeringését, mivel az itteni artériák keskenyebbek, mint máshol, gyakran a merevedési zavar az érbetegség első jele. Érkárosító hatása miatt a cukorbetegség és a magas vérnyomás igen gyakori oka a potenciazavarnak. A diabéteszes betegek felénél előbb-utóbb jelentkeznek merevedési zavarok is.
Merevedési zavarokat okozhat bizonyos gyógyszerek szedése, az alacsony tesztoszteron szint, és bizonyos idegek átvágása medencetáji műtétek során.

A merevedési zavarok lelki eredetűek is lehetnek, ilyenkor a probléma leggyakoribb oka a szorongás, túlzott bizonyítási vágy, vagy párkapcsolati konfliktus.

Van megoldás

Fontos, hogy ha párja merevedési zavarokkal küzd, tudatosuljon benne, hogy problémája kezelhető. A merevedési zavart okozó betegség gyógykezelése mellett a legtöbb esetben szájon át szedhető potencianövelő készítményekkel orvosolható a probléma.

Amennyiben a gyógyszeres kezelés nem alkalmazható (egyes betegségek, más gyógyszerek szedése esetén), lehetőség van injekciós terápiára, péniszpumpa használatára, vagy implantátum beültetésére is. A pszichés eredetű merevedési zavarok orvoslása szexuálpszichológus, vagy pszichiáter feladata.

Merevedési zavarok jelentkezésénél fontos a mielőbbi kivizsgálás, hiszen a tünetek számos olyan betegségre utalhatnak, melyek kezelés hiányában súlyos következményekkel járnak.


close